Грантове, безлихвени заеми, необезпечени кредити, пренасочване на евросредства - правителството ни

...
Грантове, безлихвени заеми, необезпечени кредити, пренасочване на евросредства - правителството ни
Коментари Харесай

Мерки много, пари малко

Грантове, безлихвени заеми, необезпечени кредити, пренасочване на евросредства - държавното управление ни заля с обещания за финансови ограничения за подкрепяне на закъсалите поради коронакризата компании и жители. Месец и половина след оповестяване на изключителното състояние и декларираната от премиера поддръжка за 4.5 милиарда лева обаче действително налични са само две стратегии - мярката за опазване на заетостта 60/40 и безлихвените заеми за хората в неплатен отпуск и самонаетите. Евтините фирмени заеми на ББР и на Фонда на фондовете се бавят, а финансовото положение на бизнеса с всеки минал ден става все по-плачевно и армията на съкратените пораства - през март-април без работа останаха 70 000 души.

 

След неколкократно превръщане мярката 60/40 постепенно набира скорост

 

" Вече 1000 компании са кандидатствали за опазване на 136 000 работни места ", похвали се вицепремиерът Томислав Дончев. Данните на Национален осигурителен институт обаче демонстрират, че до 6 май спасените работни места са 35 000, а размерът на предоставената дотация е 11 млн. лева Това е едвам 1% от гласувания бюджет за 1 милиарда лева, който по обясненията на някои министри наподобява е повишен до 1.5 милиарда лева Правителството даде обещание мярката да работи още два месеца след края на изключителното състояние. Обмисля се увеличение на присъединяване на страната, съобщи Дончев. Това би поощрило интереса към схемата, само че отново е трудно е да си представим, че ще може да бъдат усвоени 1.5 милиарда лева

Работниците в неплатен отпуск и самоосигуряващите се могат да получат

 

безлихвени заеми, обезпечени от Българската банка за развиване

 

Максималната сума е до 4500 лева, теглени едновременно или на три транша от 1500 лева, с гратисен интервал от 6 на 24 месеца и оптимален период на погасяване от 5 години. Крайният период на кандидатстване е до 31 декември 2020 година

Изненадващо дребен брой банки досега са са присъединили в тази стратегия - Общинска банка, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк и Първа капиталова банка. Заемите в действителност се отпускат от държавната ББР, която получи за задачата 200 млн. лева от бюджета. Търговските банки просто приемат заявките (разбира се, против комисиона от програмата), като финалното утвърждение е на ББР.

От използването на мярката е предходна единствено седмица и засега няма информация какъв брой заеми са утвърдени, нито какъв брой заявки са подадени. Веднага обаче се появиха сигнали за непозволено отхвърлени претенденти, тъй като били работещи пенсионери. Условието, сложено от ББР, е претендентът да не е на втора работа по трудови правни отношения, само че банките очевидно самоволно си дописват разпоредбите. 

Тези заеми на ББР към този момент са единствената антикрисна мярка за самонаетите . За да се възползват от нея, те би трябвало да потвърдят, че приходите им през първото тримесечие са паднали с поне 20% по отношение на същото тримесечие на миналата година. Това изискване провокира неодобрение, тъй като пандемията се развихри във втората половина на март и доста от самоосигуряващите се могат да не се класират, в случай че януари и февруари са били мощни месеци. 

По груби планове от безлихвените кредити ще се възползват не повече от 40 000 души. Няма данни какъв брой са работещите в неплатен отпуск, само че сигурно броят им ще пораства - първо, тъй като законовият период на неплатения отпуск, който се признава за стаж, е продължен от 30 на 60 дни и второ, тъй като огромна част от лицата в заплатен отпуск евентуално ще преминат в неплатен. Това се оказа първата мярка, към която прибягват работодателите в изискванията на коронакризата.

 

Безвъзмездно финансиране

 

От 11 май започва стратегия за безвъзмездно финансиране. ОП " Иновации и конкурентоспособност " предоставя 173 млн. лева като грантове на дребни и микрофирми, записали спад с най-малко 20% в оборота през този април по отношение на април 2019 година Те ще получат от 3000 до 10 000 хиляди лв., като сумата не може да надвишават 10% от оборота за предходната година. С тях ще могат да покрият най-неотложните си нужди като наем, консумативи, първични материали, разноски за заплати и за оборотни средства.

Заедно с мярката 60/40 това е единствената помощ, която няма да се връща, или както сподели министър председателят Бойко Борисов: " това е подарък по европейските стратегии ". " Искаме помощта да стигне до най-малките - занаятчии, дребна работилница, фризьорски салон, кафене, предприятия с по няколко заети ", изясни и вицепремиерът Томислав Дончев.

От Министерството на стопанската система твърдят, че процедурата е максимално облекчена - ще бъде належащо само попълването на съществени данни, размер на желаното финансиране, както и фирмената банкова сметка и обявление на данни. Микрофирмите, множеството от които нямат електронен автограф, ще могат да употребяват подобен на счетоводител или адвокат. Всички инспекции ще се правят от ръководещия орган на програмата по служебен път.

Кандидатите обаче разполагат единствено с 30 дни да подадат заявки, т.е. до 11 юни, след което схемата затваря. Възможно е приемът на документи да завърши и по-рано, в случай че поради огромен интерес плануваните 173 млн. лева се изчерпят по-бързо. Класирането ще става по реда на постъпване на поръчките, което значи, че най-голяма възможност да получат безплатна помощ ще имат първите 30 000 претенденти. За тях действително парите ще постъпят не по-рано от началото на юли.

 

Държавата наля 500 млн. лева в капитала на ББР особено за гаранции пред комерсиалните банки за

 

разпределяне на нисколихвени и необезпечени заеми за дребни и междинни предприятия

 

Тази стратегия не е ясно по кое време ще започва. Очакванията са въпросната гаранция да задейства четирикратно повече запас от комерсиалните банки за финансиране на бизнеса, т.е. да обезпечи достъп до 2 милиарда лева евтини заеми.

Към момента е известно, че оптималният размер на необезпечените заеми ще е 300 000 лева за финансиране на оборотни нужди с гратисен интервал на заплащане на рента и главница до 36 месеца. Което значи, че в случай че бъде усвоен цялостният размер на ресурса, от програмата ще се възползват към 6700 компании. Те би трябвало да имат неполучени или неизплатени суми към снабдители след 1 март, прекъснати доставки от импорт, анулирани контракти за експорт, затворени индустриални уреди или офиси, освободени служащи или болни от COVID-19 чиновници, поради което е била наложена карантина. 

 

Фондът на фондовете,

 

както се назовава " Фонд управител на финансови принадлежности в България ", разгласи преди съвсем месец, че ще предложи няколко финансови инструмента за подкрепяне на компаниите. Ресурсът за тях идва от четири оперативни стратегии. Нито един " инструмент "   още не е задействан. Тази тромавост не е изненада. Създаден преди 4 години и разполагащ с 1.2 милиарда лева, този " мегафонд " до момента е финансирал планове на бизнеса за едвам 126 млн. лева. 

Иначе и той даде обещание безлихвени заеми. Те ще са до 50 000 лева и ще се предопределени за бизнесмени и самонаети лица с къса или съвсем никаква бизнес история, които точно поради това нямат достъп до банково финансиране. Общият бюджет по програмата е 24 млн. лева с заричане да бъде повишен при огромен интерес. Предвижда се заемите да са с до 10-годишен период на погасяване. 

Друга скица на Фонда на фондовете са нисколихвени кредити до 3.6 млн. лева за дребни и междинни предприятия, с които ще могат да се рефинансират стари задължения, зародили отпреди пандемията. Мярката ще се предлага през комерсиалните банки, като фондът ще показа пред тях гаранции на стойност 170 млн. лева Очаква се това да обезпечи портфейл от нови заеми в размер до 850 млн. лева в границите на една година при по-ниски условия за поръчителство, по-ниски лихви от общоприетите заеми и продължен гратисен интервал. От тази скица ще може да се финансират секторите, които са най-засегнати от рецесията, като туризъм, превоз, търговия. Кога? По всичко личи не по-рано от юли.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР